Solone śledzie (Matiasy) w zalewie octowej.

2 sty

SKŁADNIKI:

5 płatów solonych śledzi (matiasów), 2 średnie cebule, 1/2 litra wody, 75 ml octu winnego lub jabłkowego, 50 ml 10% octu spirytusowego, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu czarnego, 2 liście laurowe, 2 łyżeczki cukru, 1⁄3 łyżeczki soli.

PRZYGOTOWANIE:

Śledzie (jeżeli bardzo słone) wymoczyć w wodzie. Pokroić na kawałki około 3 cm.
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w „półkrążki”. Do wody dodać ocet, pokrojone cebule oraz przyprawy. Gotować około 5 minut. Odstawić do wystygnięcia.

Matiasy na przemian z cebulą ułożyć warstwami w pojemniku. Zalać zalewą octową.

Pojemnik z zalanymi śledziami odstawić w chłodne miejsce na 2­-3 dni.

About these ads
Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: