Wytrawna nalewka z suszonych moreli

29 paź

Bardzo smaczna nalewka. Moim zdaniem smaczniejsza niż z „surowych moreli”, a do tego owoce nie ciemnieją jak to czasami się zdarza przy świeżych morelach.

SKŁADNIKI:

1/2 kg suszonych moreli, 1/2 l. spirytusu, 2/3 l. wody, 1 łyżka cukru.

PRZYGOTOWANIE:

Morele wsypać do słoika, dodać cukier i zalać mieszaniną wody i spirytusu.

Wszystko dobrze wymieszać , szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 6 tygodni. Następnie  przelać przez gazę lub filtr do kawy (idzie ciężko i wolno)  i odstawić na następne  6 tygodni. Po tym czasie można już próbować, ale jak to przy nalewkach się mówi – im dłużej stoi tym lepiej.

Cierpliwości !!!

About these ads
Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: