Racuchy

29 Paźdź

SKŁADNIKI:

250 g mąki, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 jajko, 50ml wody, 200ml mleka, 1 łyżka oleju, 1 ½ dag drożdży, szczypta soli, opcjonalnie: cukier puder, dżem, konfitury, olej do smażenia ok. 1/3-1/2 litra.

PRZYGOTOWANIE:

Do mąki w kruszyć drożdże, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, olej. Wodę wymieszać z mlekiem i lekko podgrzać. ¾ płynu podgrzanego płynu dodać do pozostałych składników. Ręcznie lub za pomocą miksera zarobić średnio gęste ciasto, w miarę potrzeby dodając resztę mleka i wody. Ciasto powinno być gładkie i jednolite (trochę gęstsze niż na naleśniki). Odstawić na około 15-25 minut do podrośnięcia – aż pojawią się na powierzchni bąbelki. Do patelni wlewamy olej (ok. 0,5 cm wysokości patelni). Na średnio rozgrzany oleje kładziemy łyżką porcje ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.

UWAGI:

Gotowe racuchy posypujemy według uznania cukrem pudrem, lub smarujemy dżemem, konfiturami. Smaczne są również posmarowane z przecierem/musem jabłkowym.

PORADY:

Aby ciasto nam bez problemu odchodziło od łyżki, należy ją umoczyć w oleju na którym smażymy.